Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe

Palack (kor)szelleme 2.

2013.06.22

A Palack (kor)szelleme 2. része "Ami az elsőből kimaradt" alcímet viseli ezzel egyértelművé téve státuszát. A kötet megjelenése 2012. Az első borító Juhász Árpádné kámoni arborétum fotójának felhasználásával készült. Sejtelmességet biztosítva a kötetet kézbe vevő olvasónak. 

palack-korszelleme-2.jpg

 A hátsó borítón Kelebi Kiss István: a Hintaló napja című költeménye nyújt ízelítőt a tartalomból.

"... s menetrend-nélküli csodák várnak játék vonatra"

Kínálatban ez a kötet sem marad el az első résztől. Színes, érdekes, változatos írások követik egymást. Néhány név ízelítőül. Prózák közül olvashatunk Bihary Emőke, Bocskai Lajos, Haász Irén, Hevesi Éva, Jega Szabó Ibolya, Kitley Mária, Kémeri Éva, Markovic Radmila, M. Fehérvári Judit, Németi Zoltán, Németi-Vas Katalin, Pásztor Piroska és Sárkány Sándor tollából származó írásokat. Míg versek tekintetében Bátai Tibor, Bihary Emőke, Haász Irén, Hevesi Éva, Kelebi Kiss István, Markovic Radmila, M. Fehérvári Judit, Németi Zoltán, Németi-Vas Katalin, Pásztor Piroska, Sárkány Sándor alkotásait olvashatjuk. Az elmaradhatatlan képeket pedig ezúttal fekete-fehér verzióban Juhász Árpádné fotói szolgáltatják. 

E kötet ajánlását is irodalmi lektorunk Subiczné Palotai Erzsébet fogalmazta meg kiváló érzékkel. 

"Ebben a kötetben egyetlen mű sem öncélú bűvészmutatvány, s nem a nyelvi bravúrok zsonglőrmutatványa, hanem a lelki- és társadalmi érzékenységre adott szubjektív válaszok művészi szintű megfogalmazásai: azaz egy olyan stáció fejezetei, amelyben a létköltészet, a prózai jelen interpretációi fokozatosan morális vallomásokká alakulnak."

A prózák között található Zoltán A tiszteletes című novellája, valamint Katalin Apróhirdetés és Az ajtó túloldalán című alkotása. 

Következzen egy-egy rövid részlet, mintegy kedvcsinálónak

Németi Zoltán: A tiszteletes (részlet)

"Aztán egyszer csak, mikor már végképp letett arról, hogy valaha is látni fogja még a nap fényét, és letargiába esett, lábai nem tapodtak több lefelé vezető lépcsőt, egy enyhén lejtő talajra érkeztek.

Megdöbbentő volt a hatás. Ekkora üreget a föld alatt…

Emberkéz nyomait látta a barlang falain, igyekezett minél több félig leégett és kioltott fáklyát meggyújtani, hogy takarékoskodjon készleteivel.

 

Egy kisméretű kőfülkében iszonytató fölfedezés várta. Félig elporladt csontváz, régi, de azért felismerhető női ruhában, nyakában fura nyaklánccal."


Németi-Vas Katalin: Apróhirdetés (részlet)

"Honnan veszem, hogy férfi az illető? Kihúztam az íróasztalom fiókját és megnéztem az üvegszelencében kuksoló nyugalmat. Igen. Határozottan férfias, vagyis inkább férfihoz illő nyugalom volt. A női nyugalmak sokkal megfontoltabbak, talán mert nem tudnak olyan könnyen elszelelni. Ez viszont még most is inkább tűnt harciasnak, mint megfontoltnak. Grimaszokat vágott az üvegszelence fala mögül, nyelvét öltögette, és öklét rázta felém. Pont úgy viselkedett, mint egy vásott kölyök. Visszatettem a helyére és folytattam a megkezdett levelet."

Versek közül is álljon itt néhány idézet felsorolás helyett. Először Zoltán Kálvária című alkotásából néhány sor.

"Öreg, arany fénypászmás templomban

lesi lépteim a csend.

Irigyen nyúl utánam porcica

mancsaival a magány."


Majd Katalin Hol vagy? című verséből idézek egy gondolatot.

"szívem dobbanása

egyre tompább

a tüzet, ha közelebb hoznád

tán olvadna a jég

később páncéltörő sem elég

hogy kiszabadítson

jégvirágos poklom

valódi paradoxon

csak csipetnyi só

mindjárt olvad

hol vagy?"

 

Ha a kötet bárkinek felkeltette az érdeklődését a Kapcsolatok menüpontban megtalálható email címek bármelyikén kereshet bennünket, segítünk a kötet beszerzésében. 

 

A mappában található képek előnézete Antológiák